сряда, 13 май 2015 г.

Добуш торта

Една любима ретро рецепта. Аз им викам соц рецепти :)
Рецептата я имам от мама, нужни са ни :

5 яйца
5 с.л. свинска мас (мека)
1 ч.ч захар
1 амонячна сода + няколко капки лимонов сок
и брашно за измесване

Разбъркваме всичко в купа. Добавяме брашно до образуването на меко тесто. Разделяме тестото  на 10 части. От всяка част правим топче, което разточваме върху пергаментова хартия  на тънък 20тина сантиметров блат. Печем всеки блат поотделно в  силно загрята фурна, като внимаваме да не прегорят блатовете, имайте в предвид, че бързо се опичат....може би за 10тина минути.




Крем:
1 л. прясно мляко
1 и 1/2 ч.ч захар
Слагат се на котлона в млековарката да заврат.
В купа разбъркваме 1 ч. ч брашно, 4 жълтъка и малко вода до гладка каша. настъргваме кората на 1 лимон.
Дръпваме млековарката от котлона. Добавяме брашняната каша към врялото  подсладено мляко като бъркаме енергично и връщаме млековарката на котлона. Варим до сгъстяване на крема.
Сглобяваме тортата - блат, крем, блат крем......аз леко напоявам блатовете с подсладено мляко, просто леко минавам върху тях със силиконова  четка.
Аз правя тортата с 5 блата, колкото и да е вкусна....не можем да изядем толкова голяма торта.
Останалите 5 блата опаковам добре в торбичка и прибирам в шкафа, съхраняват се  до  2 месеца без проблем.
Сега остава най-трудната част, чакането. Тортата трябва да отлежи най-малко 12часа в хладилник.
Това е:) Лесно и вкусно.







А ако Ви остане от вкусния крем :








Няма коментари:

Публикуване на коментар