Наскоро мъжлето се върна от поредното скитане до британско. Та там го гостили с това пиле. Много му се усладило и ме помоли да направим у дома. Бърза справка с домакинята гощавала мъжлето, малки добавки и заменки от нас и се получи това:
Нужни са ни:
1 пиле
300 гр ориз ( имам голяма чаена чаша, която побира споменатото количество ориз)
500 гр кайма (при мен - сурова наденица)
1 глава лук
5-6 с.л олио
Топено сирене, нарязано на кубчета (колкото се може повече, по дадената ми рецепта е 2 големи шепи)
От нас :
Култивирана печурка - нарязана на кубчета
Прясна манатарка - и тя на кубчета
Суха манатарка - 2-3 филийки, за аромат
100 гр бекон
Картофи - добавени заради двата малки каприза у дома.
Сол, черен пипер, чубрица и магданоз
*Вкусово ми липсваха маслини - черни и зелени. Не се досетих да сложа.
Обяснението как точно се дере пиле е твърде усукано, но самото действие не е трудно или сложно...само звучи така. Като цяло....Първо
счупих крилцата, усуквах наляво - надясно докато се предадоха. После
започнах да отлепям кожата от бялото месо (откъм шията - мушнах ръката
вътре и отлепвам) Като се отлепи кожата, с малкия нож първо прерязах
крилцата там където не се беше отчупило. Отлепих кожата доколкото е
възможно и от към горната страна. Успях почти до бутчетата да я отлепя и
пак с малкото ножче изрязах (отчупих и аз не знам какво точно, но борба
си беше) цялата гръдна част. След това отдолу го подкарах, там като че
ли беше по лесно, че оставих парти бутчетата , пак с отлепяне и
прерязване.....най-трудно беше отлепянето на кожата на 2-3 пръста над
трътката....
Като цяло не може да се обясни, но определено процедурата не е чак толкова трудна или сложна, по скоро пипкава и силно напояваща от към благословии ;). След като сте се сборили с въпросното пиле и сте се сдобили с така желаната кожа, започваме да приготвяме плънката.
Задуших в по-дълбока тенджера лук (при мен бяха 2 стръка зелен) , част от месото на пилето, което предварително бях накълцала, наденичката, която извадих от червото, добавих гъбите, бекона, ориза, сол и подправките без магданоза. Налях 4 чаши вода, затворих с капак и изчаках да се задуши плънката на слаб огън. След като всичко се свари добре , трябваше и да изчакам да се поохлади ориза ;) за да добавя магданоза и топеното сирене. Напълних пилето, заших шията и долната част. Ако при борбата с пилето сме скъсали някъде кожата, пришиваме и тези части - така ме посъветваха, но при мен се скъса леко само горе до крилцето......вижда се на снимките, та не се наложи голямо бродиране.
Обелих картофите, нарязах ги, сложих в тавата, посолих леко, отгоре сложих пилето, намазах го със смес от олио и червен пипер, добавих чаша вода и сложих да се пече на 180* до златист цвят, около час.
***Ако не ви се занимава с дране на пиле :), а искате да си направите рецептата, може да си купите пилешка кожа (има в повечето хранителни магазини) и да си направите сарми, защо трябва да е пиле?!? :) През далечната ;) 2008год бях правила ето тези Сарми "Холестеролки" същия вкус имаха ;), но без епичната борба.
Няма коментари:
Публикуване на коментар