Рецепта с история:) За първи път правих тези домати ден преди раждането на дребната. Ядохме ги в едно приятелче и нямаше как да пропуснем да си ги направим:)))) Цял ден пекох ли, пекох домати на скарата...вечерта стана ясно, че ще трябва да си стягам багажчето за родилния.
В по голям буркан нареждаме - запечени зелени домати, 3 -4 люти или сладки чушки (в апартамента ги пека на скарата ), няколко резена морков за цвят, скилидка - две чесън, целина. Приготвяме си маринатата.
Тя е на вкус - при нас - 10 части вода, 4 части оцет, 1 част сол и 1 1/2ч захар - след като поври няколко минути 2-3мин, се оставя леко да се охлади и заливаме трушията. Отгоре ливваме струйка запържено олио.....лъжица, две може би... Завършваме с по едно листо от дюля и вишна, затваряме добре бурканите.
*Може
да се сложи черен пипер, бахар.....ние не обичаме и не слагаме. Ако чушките са
много люти, сложете 1-2 ....че една година станаха доста пикантни доматите:)))
като огнедишащи дракони бяхме. Ако не обичате люто...естествено ще сложите
сладки:), ако обичате чесън и моркови, увеличете количеството им...импровизирайте.
След 10 - 15 дни най - нетърпеливите могат да я опитат как е на вкус:)
Да Ви е сладко:)
Няма коментари:
Публикуване на коментар